Film "Wall Street: Novac nikad ne spava" 2010.



Film "Wall Street: Novac nikad ne spava" 2010.

Redatelj: Oliver Stone
Glavne uloge: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Charlie Sheen, Susan Sarandon

O filmu:

Gordon Gekko (Michael Douglas) se vraća na Wall Street! Nakon zatvora napustila ga je kćer, no ima priliku za povratak - ako se osveti špekulantu koji je gori i od njega! Nastavak hita Olivera Stonea iz 1987.

Godina je 2001. Gordon Gekko (Michael Douglas) je odslužio kaznu zbog prijevara, pranja novca i reketarenja i iz zatvora izlazi kao drugačiji čovjek. Bivši kralj Wall Streeta je neobrijan, a frizura mu je zapuštena. Nitko ga nije dočekao - ni njegova kćer Winnie od koje se udaljio, a ni netko od njegovih kolega s Wall Streeta koji su za njegova odsustva nastavili zgrtati svoja bogatstva. Nakon osam godina provedenih u zatvoru, Gekko je sasvim sam i potpuni je autsajder.

Godina je 2008. Jake Moore (Shia LaBeouf), mladi trgovac nekretninama, zarađuje milijune u uglednom Keller Zabel Investments kojeg vodi njegov mentor Louis Zabel (Frank Langella). Jakeova djevojka Winnie (Carey Mulligan) podržava njegovu želju da ulaže u obnovljive izvore energije, potaknuta njegovim idealizmom za kojeg misli da ga njezin otac nije imao.

Zbog glasina kako je Keller Zabel u milijunskim dugovima, cijena dionica kompanije odjednom vrtoglavo pada i Louis Zebel je primoran boriti se za njen opstanak na sastanku s ljudima iz Federalnih rezervi. Kada Vlada odbije financijsku pomoć, Bretton James (Josh Brolin), koji je partner u moćnoj investicijskoj banci, dogovara preuzimanje Zabelove kompanije.

I sam u dugovima i s poslom koji je doveden u pitanje, Jake odlazi na predavanje na Sveučilištu Fordham koje drži Gordon Gekko u sklopu promocije svoje nove knjige 'Je li pohlepa dobra?'. U svom govoru objašnjava kako je pohlepa ne samo dobra nego i dozvoljena te kako predstavlja rak-ranu financijskog sistema koja će na kraju dovesti do sloma američke ekonomije.

Bez Winnienog znanja, Jake dolazi do Gekka i nudi mu pomoć u zbližavanju s kćerkom. Zauzvrat Gekko njemu nudi informacije o tome zašto su Louisa Zabela izdali njegovi kolege bankari. Tako je sklopljen savez koji će Jakeu pomoći da osveti propast Kellera Zabela, a Gekku da obnovi vezu s Winnie. No, je li vuk Gekko doista promijenio svoju ćud?

Nakon uspjeha Oscarom nagrađena 'Voda smrti' o ratu u Vijetnamu, Oliver Stone je za svoj sljedeći projekt odabrao priču o 'ratovanju' na američkom financijskom tržištu. Snimljen 1987., 'Wall Street' je bila priča o mladom burzovnom mešetaru (Charlie Sheen) koji je zbog svoje želje za uspjehom u financijskom svijetu potpao pod utjecaj moćnog korporativnog pljačkaša Gordona Gekkoa (Michael Douglas).

Stoneov je otac bio burzovni mešetar u New Yorku tako da je redatelj bio prilično dobro upoznat sa svijetom Wall Streeta i prije nego je započeo rad na tom filmu. Obzirom na to da je izvedba Michaela Douglasa lik Gekkoa, kojeg su osmislili Stone i njegov koscenarist Stanley Weiser, pretvorila u svojevrsnu ikonu, začuđujuć je podatak kako je odabir Douglasa za tu ulogu bio prilično neočekivan. Stone objašnjava: 'Michael nikad dotad nije glumio taj tip likova. Glumio je uglavnom romantične ili komične uloge. U 'Wall Streetu' utjelovio je lika koji je doista do srži opak.'

Ipak, mnogi su mladići na Wall Streetu kopirali njegovu frizuru i način oblačenja, a njegova poznata rečenica 'Pohlepa je dobra' postala je njihova mantra. 'Popularnost filma rasla je tijekom godina', dodaje Stone koji je u početku bio iznenađen načinom na koji je publika prihvatila Gekkoa. 'Od 'Wall Streeta' sam načinio priču o moralu i mislim da su je mnogi krivo shvatili. Sve ove godine nevjerojatan broj ljudi mi je prilazio i govorio 'Zbog Vašeg filma sam započeo karijeru na Wall Streetu'.

No, čak ni Stone nije mogao pretpostaviti događaje pored kojih će se Gordoni Gekkoi činiti poput sitnih riba – događaje koji će nakraju dovesti do najgore financijske krize nakon Velike depresije. 'Šokirao me je to što se bogatstvo nastavilo eksponencijalno gomilati kroz 1990-te i 2000-te', komentira Stone. 'Brojke su rasle i rasle, milijuni dolara postajali su milijarde dolara, milijarde su postajale bilijuni. Pohlepu Gordona Gekkoa preplavila je i progutala pohlepa banaka. Nakon 2008. Gordoni Gekkoi više nisu mogli opstati. Takvi likovi su nestali, a zamijenile su ih institucije koje su nekoć davno poštivale određena pravila. U prošlosti, banka je bila banka, a osiguravajuće društvo je bilo osiguravajuće društvo. 2008. godine to se promijenilo. Distinkcije među tim institucijama razorene su deregulacijama u 80-tima i 90-ima.'

Krajem 2008. producent Ed Pressman je angažirao Allana Loeba, licenciranog brokera i samoproglašenog 'ovisnika o financijama' da napiše scenarij za 'Wall Street: Novac nikad ne spava'. On je proveo mnoga istraživanja o vrhuncu ekonomskog kolapsa, te su Oliver Stone i njegov tim posjetili investicijske banke, hedge fondove i razgovarali s nekim od najvećih financijaških imena. Michael Douglas izrazio je interes za repriziranje uloge koja mu je donijela Oscara, ali samo pod uvjetom odgovarajuće priče, a na kraju mu se svidio scenarij te je pristao reprizirati slavnu ulogu.

Statistika