Film "Coco Chanel i Igor Stravinski" 2009.



Film "Coco Chanel i Igor Stravinski" 2009.

Redatelj: Jan Kounen
Glavne uloge: Mads Mikkelsen, Anna Mouglalis, Yelena Morozova, Natacha Lindinger, Grigori Manoukov

O filmu:

Ljubavna drama o vezi slavne kreatorice Coco Chanel i velikog skladatelja Igora Stravinskog.

Ovo je ekranizacija dobro skrivane, kratke i strastvene romanse dvoje umjetnika koji su obilježili prošlo stoljeće, kraljice pariške mode Coco Chanel i slavnog ruskog skladatelja Igora Stravinskog. O aferi iz najviših umjetničkih krugova se mnogo šuškalo, no malo pisalo sve do objave romanesknog predloška za film 'Coco & Igor' Chrisa Greenhalgha. Ljubavna veza je započela 1913. na premijeri 'skandaloznog' modernističkog baleta 'Posvećenje proljeća' Igora Stravinskog, a nastavila se sedam godina kasnije kad je slavna Parižanka udomila tada siromašnog prebjega iz Rusije, njegovu suprugu i četvero djece u svojoj ladanjskoj kući.

Najvećim dijelom film prati strašću i ljubomorom natopljene susrete dvoje umjetnika iz tog razdoblja u kojem je Coco kreirala svoj slavni 'No 5', a Stravinsky komponirao 'Pet lakih komada'. Osim briljantnih vizuala (David Ungaro), soundtracka sačinjenog od skladbi Igora Stravinskog i odlične kostimografije (Chattoune, nominacija za Cesara 2010.) ovaj film zacijelo će naći mnoge pobornike među modnim sladokuscima zbog činjenice da ga je blagoslovio modni šef Chanela Karl Lagerfeld, a pariška modna kuća dala je ekipi pristup u sve svoje modne arhive, kao i u stan popularne kreatorice na adresi 13, rue Cambon.

'Coco...' je djelo poznatog finskog redatelja Jana Kounena (koji je režirao film '99 francs' prema knjizi F. Beigbedera '129,90'). Ovim filmom je 2009. zatvoren Međunarodni filmski festival u Cannesu, a film je dobio mnoge pohvale. Kritičari su uglavnom hvalili prikazanu strast na ekranu, pohvale su otišle glumici i bivšem Chanelovom modelu Anni Mouglalis, a zapažen je i nastup osobito nadarenog Madsa Mikkelsena kojeg pamtimo po ulozi u 'Casinu Royale'.

Statistika